Dans som idrott är både roligt och utvecklande.

Här finner du de vanligaste frågorna och svaren om hur man gör om man vill tävla eller redan tävlar!

Vanliga frågor och svar (Q&A – Questions and answers )

Laisings samarbetar med den ideella föreningen LTD – Laisings tävlingsdansare. Om du inte hittar svaren på dina frågor kan du kontakta oss via mail.

Administrativa frågor mailas till: tavling@ltdtaby.se
Dansfrågor mailas till: louise@laisings.se

Är LTD en del av Laisings Dansinstitut?

Nej, LTD är en fristående ideell förening med egen styrelse, bestående av föräldrar till aktiva tävlingsdansare. Men självklart samarbetar LTD med dansinstitutet. LTD har en egen ekonomi med intäkter från medlemsavgifter och försäljning samt utgifter för att få hit externa gästtränare, för coacher till tävlingar ute i landet, samt olika roliga ”get together”-evenemang.

Hur gör jag om jag vill börja tävla?

För att få tävla måste man tillhöra en SDO-ansluten dansskola så som Laisings Dansinstitut. Du ska ha gått på dansskolan minst ett år eller ha tagit ditt första dansmärke.

Du  behöver gå två klasser/vecka på Laisings. En klass i den disciplin du vill tävla i, d.v.s. disco och en balett- eller teknikklass (teknikklassen är för dig som uppnått minst guldnivå). Disco free style kan du som uppnått lägst starklass i vanlig disco starta i. I Hiphop behöver du ta två hiphop-klasser alternativt en hiphop-klass och en balett- eller teknikklass. I konstnärlig dans, behöver du gå en balettklass eller en teknikklass/vecka samt klassen i konstnärlig dans.

Bestäm dig därefter vilken/vilka stilar du vill tävla i, t ex disco eller hiphop och om du vill tävla i solo (1 dansare), i duo (2 & 2) eller i grupp (max 7 dansare). Se vidare under fliken ”Medlem”.

Vad gäller inför första tävlingen och vad innebär ”provtävling”?

Första tävlingen, är en provtävling och till den behöver du ansöka om:
– medlemsskap i LTD på https://www.ltdtaby.se/medlemskap
– provlicens på http://www.dans.se/
– anmäla dig på http://www.dans.se/
Vi rekommenderar att du kollar tävlingskalendern på http://www.dansskola.org/(vi tillhör region Stockholm) och åker och tittar på en närliggande tävling först, sen provtävlar en gång innan du bestämmer dig helt för om du vill satsa på att tävla.

Din första tävling kommer att vara en regiontävling i region Stockholm och du kommer att dansa i bronsklass.

Till din första ”provtävling” förbereder du själv minst 8 st åttors dans, som du repeterar 3 gånger på tävlingsgolvet i din rond och ditt heat som är 1,20-1,30 minuter långt i tempot 128 taktslag/minut. Alla dansar till gemensam musik spelat av en DJ. I varje heat är det upp till 15 dansare/par.

Vad står SDO för?

Det står för Sveriges Dansorganisation, hemsida – http://www.dansskola.org/Laisings Dansinstitut är en av medlemmarna i SDO.

Vad är SDO:s tävlingslicens?

Licensen är som ett ”körkort” för tävlingselever och måste lösas en gång per år till en kostnad av 300 kronor, denna ansöker du om på www.dans.se  (för första tävlingen löser du dock en ”provlicens”.) Det är viktigt att hålla koll på om du löst den eller inte eftersom du annars inte kan anmäla dig till tävlingar. Tävlingslicensen är giltig ett år. Löser du licensen före 31 oktober är den giltig tom sista december samma år, löser du däremot efter 15 november är den giltig tom sista december året därpå.

Är jag automatiskt medlem i LTD då jag dansar på dansskolan?

Nej, du måste anmäla och ansöka om medlemskap till LTD via formuläret på vår hemsida, se fliken ”Medlem”.

Hur blir jag medlem i LTD?

Du betalar terminssavgiften en gång per termin till LTD.

Kan jag tävla utan att vara medlem i LTD?

Nej, välkommen till LTD!

Hur vet jag vilka regler som gäller på tävlingarna?

Du kan hitta dem på SDO:s hemsida. Vänligen kika in på http://www.dansskola.org/.

Hur anmäler jag mig till tävling?

Du anmäler dig via www.dans.se. Där skapar du en profil och söker licens varefter du kan anmäla dig till tävlingar. Efter att du anmält dig ansvarar du också för att i god tid ha betalt startavgiften till tävlingen, annars kan man inte starta på tävlingen.

Sista anmälan är vanligtvis en månad före tävlingen!

Vilka tävlingar kan jag anmäla mig till? 

Den lägsta klassen för singel och par  är bronsklass och för grupp B-klass. Därefter klassar man upp sig utifrån ett pricksystem. I regionstävlingar (R) startar brons-, silver, guld- och B-klass, och vi tillhör då region Stockholm. I rikstävlingar (N– nationella tävlingar) startar guld-, star-, superstar-, champion- och A-klass. Ibland förekommer också extratävlingar med varierande klasser. Håll utkik på www.dans.se efter dessa tävlingar.

Finns det extra träningstillfällen för tävlingsdansare?

Ja, LTD hyr Tibble hall nummer 2 och 4 på fredagar för fri, egen träning. Se schema för varje vecka som kommer dagarna innan i vår grupp på Facebook. Välkommen!

Kan man få hjälp och stöd inför tävlingarna?

Ja, föreningen anordnar coachning ett antal gånger per termin. Det innebär att en lärare hjälper och peppar dig & din partner eller dina gruppmedlemmar i ert tävlingsprogram och framförande. Samtidigt har du/ni tillfälle att träna på programmet under coachningstillfället.

Arrangeras buss till tävlingarna?

LTD arrangerar inte bussresor till och från tävlingarna, men vi uppmuntrar våra medlemmar att samåka i de fall det är möjligt då detta skapar en bättre gemenskap och bidrar till bättre miljö. Informera på Facebook inför tävlingen om ni kan ta med extra passagerare eller om ni behöver hjälp med att ta er till tävling. Det finns inga garrantier att det finns plats i bilar men fråga gärna.

Om jag anmält mig och sedan inte kan delta, får jag då tillbaka mina utlägg?

Nej! Alla anmälningar, såväl startavgifter är bindande! Du kan själv stryka dig fram till anmälningsdatumet, därefter kan LTD stryka dig fram till tävlingsdagen. Maila oss på tavling@ltdtaby.se

Jag har glömt att anmäla mig – kan jag efteranmäla mig?

Nej! Tävlingsarrangören måste ha in anmälan och betalning till det datum arrangören angivit, annars kan du inte starta. I de fall arrangören godtar efteranmälningar (t ex pga klassuppflyttning) tillkommer kostnader.

Är det alltid en lagledare med?

Ja, och dessutom i mån av tillgång och beroende på hur stort deltagarantalet från LTD  är följer även en coach med.

Hur mycket tränar de dansare som tävlar på VM?

De dansar minst 5 dagar i veckan på t ex Disco, Jazzfunk, Hiphop, Balett m.m.. Dessutom måste de kvalificera sig på svenska tävlingar för att få erbjudande om att representera Sverige på VM eller EM. Det finns en rankinglista på SDO:s hemsida, som visar vilka dansare som för tillfället ligger bäst till.

Kan jag köpa tävlingsjacka ”Tävlingsdansare” om jag inte är medlem?

Nej! Du måste vara medlem och aktiv tävlingsdansare.

Lycka till och ha roligt med ditt tävlande!